Народен театър

ИЗРАЕЛ ХОРОВИЦ С ПОЗДРАВ КЪМ ПУБЛИКАТА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Прочутият холивудски драматург и сценарист Израел Хоровиц отправи сърдечно видеопослание към зрителите на „Някъде в този живот или Да си паркираш колата в двора на Харвард” снощи в Народния театър „Иван Вазов”. Премиерата на спектакъла на Камерна сцена беше през март т.г.
Преди началото на представлението публиката аплодира обръщението на световноизвестния творец, който обяви, че се надява да види спектакъла, режисиран от Гаро Ашикян и на живо през септември. Израел Хоровиц е човекът, който стои зад хитове като „Автора! Автора!” с Ал Пачино, „Съншайн” с Ралф Файнс, „Ню Йорк, обичам те!” и много други.
„Здравейте! Казвам се Израел Хоровиц. Би трябвало да направя това обръщение към вас лично в София, но ако искате да разсмеете Бог, кажете му, че имате планове за утре. Ужасно съжалявам, че не съм с вас сега в България, но на близък човек от семейството предстои спешна операция, на която трябва да обърна внимание и ако ми бъде позволено да правя планове за бъдещето, надявам се да бъда с вас през септември. И ако трябва да кажа нещо за моята пиеса “Да си паркираш колата в двора на Харвард”, то е, че за мен наистина е много вълнуващ фактът, че пиесата ми се играе в Народния театър и обикаля България. Не мисля, че съм създаден за това, според мен това е нещо като чудо. Баща ми беше шофьор на камион, живеехме в малък град в Масачузетс, а моите пиеси се играят на 30 езика по целия свят. И не знам защо, но ако знаех,  щях да го правя отново, и отново, и отново. “Да си паркираш колата в двора на Харвард” е заглавието на английски език. Това е пиеса за най-строгия и най-проклетия учител в малка гимназия на малък град, но се оказва, че зад всеки човек стои поне един учител с прекалено високи изисквания, което създава много трудности. И си мисля, че точно затова пиесата има такъв отзвук по света.
Така или иначе – развълнуван съм, наистина силно развълнуван и просто не ми се вярва, че играете моята пиеса в България. Корените ми са от Източна Европа -  семейството на баща ми произхожда далеч във времето от Чехия, а семейството на майка ми е от Германия и Латвия. Категорично не ям месо – странно, нали - и определено предпочитам картофи.
Надявам се Бог да бъде милостив, всички да са здрави и да се видим в България през септември. Макар че днес сутринта, като прочетох вестника, за кой ли път видях в какъв сложен и тревожен свят живеем, все пак се надявам и вярвам, че ще се видим през септември. А дотогава ви изпращам цялата си обич. Благодаря!”, каза в обръщението си Хоровиц.
За да анонсира видеопосланието, на сцената излезе драматургът на представлението – д-р Светлана Панчева, а сред публиката бяха редица именити гости, които бяха посрещнати от директора на Народния театър Мариус Донкин: кметът на град София Йорданка Фандъкова, актрисата Цветана Манева, бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, почетният консул на Тайланд в България Виктор Меламед, режисьорът Бойко Илиев и съпругата му Мирослава Кадурина, арх. Стефан Добрев, художникът Емил Стойчев, доц. Константин Рамшев от ВМА, коафьорът Митко Дамов, Тодор Янев /”Янев и Янев”/, певицата Нина Николина и други.
Всички те бурно аплодираха изпълнението на звездите на Народния театър Стоян Алексиев и Емануела Шкодрева, които разказаха завладяващата история на пенсионирания учител Джейкъб Бракиш и неговата домашна помощница Катлийн Хоугън – една история, която режисьорът Гаро Ашикян описва като „потънал кораб - тук-там се виждат части от мачти, някой комин… елементи от едно пътуване, от изминат път...”
Видеопосланието на Хоровиц ще могат да видят и зрителите на представлението на „Някъде в този живот” на 13 май, отново на Камерната сцена на Народния театър.
Билети – на касите на театъра и онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/repertoire/item/686-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82

Архив новини

Юли 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Този сезон

© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.